BIP
Żłobek czynny
pon.-pt. 06:30 - 16:30

Jadłospis

Jadłospis aktualny

Znalezione obrazy dla zapytania dzieci przy przygotowaniu posiłków      Między posiłkamiI podawane są dzieciom napoje w postaci wody  i herbatek ziołowych, owocowych. Dzieci z dietami eliminacyjnymi w zastępstwie przetworów mlecznych otrzymują zamiennie pasty mięsne i warzywne. Mleko modyfikowane podawane jest do 12 miesiąca życia -  zgodnie z najnowszymi zaleceniami, według aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2017 r  Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
 
 Informacje o alergenach. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.    W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.                                                                                             

 

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W JADŁOSPISIE                                                                                                                                                                                                                           
 1.
 Zboża  zawierające gluten( pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 
 2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 3. Jaja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 5. Orzeszki ziemne ( arachidowe, i produkty przygotowane na ich bazie)
 6. Soja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 7. Mleko i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 8. Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
 9. Seler i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 10. Gorczyca i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
 12. Dwutlenek siarki
 13. Łubin ( produkty przygotowane na ich bazie)
 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, pieprz ziołowy, cząber, kminek w całości, cukier waniliwy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Porady dla rodziców

Chcesz być lepszym rodzicem dla swego dziecka? Zobacz!

Ta strona używa plików cookies. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.